Napisane przez: futrzak | 15 października 2013

Tania, łatwa i szybka panierka bezglutenowa

można oczywiście kupić do takiej panierki gotową, bezglutenową bułkę tartą. Po pierwsze jednak, nie wszedzie jest, po drugie na ogol wyceniona jest jak złoto na wagę….

No to wymyśliłam cos lepszego i az sie sobie dziwie, ze nigdy wczesniej na to nie wpadlam. Otoz…robimy panierke z płatków kukurydzianych.
Trzeba kupic oczywiscie te najprostsze, bez dodatkow, bez cukru, bez niczego. Tluczemy tluczkiem w mozdziezu i voila! Mamy chrupobułę :)

Troche jednak trzeba zmodyfikowac technike smazenia. Zamiast jak normalnie – najpierw obmaczac w jajku, potem w bułce tartej i bum – od razu na patelnie – tutaj obmaczamy, obtaczamy chrupobułą i odkladam na jakies parę minut na talerz. Wszystko po to, aby chrupobuła zmiękła nieco. Wtedy smażac na duzym ogniu robi sie taka przyjemna skorupka, ktora zapobiega wyciekaniu z kotletów wilgoci i tluszczu :)


Odpowiedzi

  1. […] Eh, szkoda że dopiero teraz wpadłam na ten pomysł. A takie to proste :) […]

  2. Świetne! Do jej pory używałam mąki kukurydzianej (corn meal, ale to chyba jednak nie mąka) albo roztłuczone migdały, ale te ostatnie do chrupiących nie należą.

    P.S. „najprostSze,” że się tak znowu przyczepię ;).

  3. @Aneta:
    ok dzieki juz poprawilam :)

    cornmeal (no, polenta) tez uzywalam, ale jednak to nie to samo. Przede wszystkim to nie wchlania tluszczu/wilgoci i po smazeniu tak strasznie strzela/zgrzyta w zebach, bo nadal jest twarde :(
    No dla mnie przynajmniej nadal bylo to za twarde. A tutaj – prawie dokladnie tak jak bulka tarta, tylko szybciej namięka. Narazie trenowalam z mielonymi – dziala bardzo dobrze. Teraz bede probowac z miesem na schabowe i milanesy (to samo co schabowy tylko z wolowego miesa tutaj, tudziez z kurczaka).

  4. Ja już dawno stosuje – chciałam mieć kurczaka podobnego do tego z ….żeby nie wymieniac marki ,a i tak wszyscy pewnie wiedzą:)

  5. Mozna tez kupic gotowa panierke ryzowa (bez glutenu) kosztuje 22$ i starcza naprawde na dlugo bez cudowania no chyba ze ktos lubi. Smak miesa czy warzyw w takiej panierce rewelacyjny.

  6. @Basia:
    a jakie masz proporcje jajka do chrupek, jak gesta mase robisz? No i jak rozumiem wrzucasz na gleboki tluszcz, tak?

  7. Ja robiłam tak ,że smażyłam na tłuszczu , ale było za tłuste jak dla mnie.Teraz rozdrabniam bardzo płatki, nie mam proporcji – na cztery udka rozbijam ze trzy jajka, dodając przyprawy potem obtaczam w tym jajku kurczaka a potem w panierce i wrzucam do woreczka do pieczenia i fru w piekarnik.Wychodzi soczysty kurczak a panierka chrupiąca:)


Dodaj odpowiedź do Edi Anuluj pisanie odpowiedzi

Kategorie