Napisane przez: futrzak | 13 Maj 2014

Sałatka z avocado, pomidorów i kiełków sojowych w koreańskim stylu

Składniki:

– 2 małe pomidory
– 3 ząbki czosnku
– avocado
– trochę kiełków sojowych
– ziarna sezamu
– oliwa, sól, sos sojowy

Pomidory pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść, polać oliwą, posolić, wymieszać i odstawić do lodówki na jakieś 2-3 godziny, żeby się przegryzło.
Kiełki sojowe zagotować – wrzuca się je na wrzątek, gotuje 2-3 minuty (trzeba uważac, zeby nie gotować za długo, bo zamienią się w smętne flaki), potem wywala na sitko i przelewa zimną wodą. Przed wrzuceniem do pomidorów należy je w ręce odcisnąć – trochę się połamią, ale bez ekscesu wody smakują znaaaacznie lepiej (zawsze tak przygotowują je Koreańczycy i zaprawdę mają rację :).
Do wyżej wymienionej ilości starczy garść.
Potem kroimy avocado w kostkę, dorzucamy razem z kiełkami. Oprószamy ziarnami sezamu, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy.
Pyyyychaaaa!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

Kategorie

%d blogerów lubi to: